top of page
  • Foto del escritorMemòriaLluitaResistència

EXPOSICIÓ "GENTRIFI-QUÈ?!"


Des del primer dia que vam començar a treballar la Gentrificació ens preocupa com fer d'aquest procés tan complex un concepte comprensible per tota la població, des d'aquelles persones que mai n'hagin sentit a parlar fins aquelles que l'hagin estudiat. És un gran dilema, adaptar sempre és simplificar, en certa manera, i no volíem perdre l'oportunitat d'aportar nou contingut que fes avançar l'estratègia de combat contra l'especulació urbana del sistema capitalista.


En un principi semblava que s'havia de triar i anar jugant amb les dues posicions: fer tallers divulgatius accessibles a tothom i, alhora, obrir formacions i espais de desenvolupament teòric més intensos. I va ser una solució còmode durant força temps. Però insuficient, està clar. El neguit era real: necessitàvem fer comprensible el contingut més "dur" a qualsevol persona. I d'aquesta pressió en sorgeix aquesta exposició que us presentem avui.




Després de dos anys de fer i refer podem presentar-vos el primer prototip de l'exposició "GENTRIFI-QUÈ!?".


Gentrificació és una paraula que, a primera vista, pot semblar molt densa. Però encara que sí que en les seves profunditats és un concepte molt complex, en la superfície no descriu més que els processos d'especulació que vivim en les ciutats, pobles i territoris dins del sistema capitalista.

Aquests processos transformen les nostres ciutats en parcs temàtics, en paròdies culturals a la venta. I el seu cost és la devastació de tot allò propi i que ens pertany com a veïnes, les nostres identitats i comunitats, els teixits associatius i les nostres vides. Una de les conseqüències més directes i visibles és el desnonament, és a dir, l'expulsió de les veïnes de casa seva si no són "rentables" per les especuladores immobiliàries. Tot i ser un fenomen molt estès a nivell global els seus estudis no són sempre accessibles per a tothom, i això és precisament el que busquem resoldre!


Us presentem, doncs, una exposició itinerant i pedagògica que busca desgranar, mica en mica, els seus punts clau per a poder estudiar-la, prevenir-la i, sobretot, combatre-la. A partir d'esquemes, imatges, gràfiques, mapes i textos adaptats hem produït un itinerari accessible per poder comprendre com funciona i quines conseqüències té la Gentrificació a casa nostra.



La Gentrificació és, cada dia més, una amenaça real per les nostres vides i des les persones que ens envolten. Cal posar sobre la taula què implica i, sobretot, com es produeix i quines conseqüències té. Cal, doncs, visibilitzar-la per poder estudiar-la i comprendre-la. Això ens permetrà, amb noves eines i recursos, aprendre a calcular-la i prevenir-la. Aquesta exposició es proposa com a eix per a nous espais de debat, tallers, investigacions i produccions que ens ajudin a teixir xarxa i resistència entorn aquests processos especulatius que arrassen amb tot el que troben al seu pas.


El contingut va dirigit a totes les persones travessades per la brutalitat del sistema capitalista i que en pateix les conseqüències, sigui que es troben en procés de desplaçament forçat, que estiguin assumint preus de lloguer o cost de vida terrorífics, persones militants que es vulguin informar sobre aquests processos especulatius i entitats que vulguin acollir l'exposició per a fer-ne d'altaveu i aportar-la a la seva audiència. També vol impactar en persones que desconeixen aquesta realitat i en volen prendre consciència, estudiants que vulguin desenvolupar treballs i estudis sobre la Gentrificació i persones vinculades a l'àmbit de la producció de l'espai (polítiques, constructores, arquitectes, urbanistes, tècniques, docents, etc) i que vulguin conèixer eines i mecanismes a tenir en compte en la seva pràctica diària.


El nostre objectiu és generar debats i crear eines útils per al combat contra la Gentrificació, i el públic a qui va dirigit és a tu, a qui ens estigui llegint i vulgui aportar idees, mans i força en aquesta guerra tan desigual.


L'hem produït des de l'associació cutural autogestionada Memòria, Lluita i Resistència, des de la més pura militància i sense cap tipus de voluntat lucrativa. És de format lliure i obert, 100% descarregable i de plena disposició i reproducció. Es troba en format A1 (panells d'exposició) i també en format A4 (dossier) per a poder imprimir en qualsevol copisteria o impresora. Això ens permet reproduir-la i compartir-la amb tots els espais i persones que hi estiguin interessades. Fes click al següent enllaç si vols descarregar-la:



Tota l'exposició està plena de codis QR que complementen i amplien l'informació que us proposem! Alguns enllaços són vídeos de youtube, d'altres articles estadístics, d'opinió, etc. Però els que més interessants us poden semblar són les entrevistes que hem realitzat amb persones molt implicades en el combat contra la Gentrificació. Comptem amb els testimonis de la Lluisa, una veïna de Sant Andreu que està patint un cas claríssim de mobbing immobiliari molt greu; i el de l'Ángel, un veí del Bonpastor que ens alerta sobre el procés d'especulació gegant que està per venir al seu barri arrel del projecte que Conren-Tramway proposa a l'antiga fàbrica de Mercedes. Tenim dos entrevistes més amb dos expertes de la investigació i la militància urbana. Són Stefano Portelli, antropòleg i militant italià que va viure al Bonpastor molts anys i ens explica els canvis urbans i socials que ha patit el barri en els últims anys; i l'Albert València, arquitecte i militant barceloní que viu al Poblenou i lluita, des de fa molts anys, contra el projecte del 22@.


Les seves entrevistes les podeu trobar en aquest enllaç:



Aquesta exposició l'hem produït sense ànim de lucre des de Memòria, Lluita i Resistència conjuntament amb el col·lectiu BCN Posa't Sostre. Els dos grups som autogestionats i funcionem per militància pura. Tot el que fem és per denunciar i divulgar situacions de violència estructural i crear eines de resistència i combat.


Aquests mesos estarà circulant per Barcelona i, més endavant, per Catalunya! Us anirem informant de tot plegat per si us interessa veure-la i compartir activitats i espais amb nosaltres!


Aquí un vídeo de tot això! Cuideu-vos, a vosaltres i a les vostres veïnes!





83 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page