TALLER DE CULTURA
GENTRIFI-QUÈ?
UNA PROPOSTA PER ENTENDRE EL PROCÉS D'ESPECULACIÓ EN L'URBANISME CAPITALISTA
"Gentrifi-què?" és la proposta potser més ambiciosa dels tallers comformats. Aquí exemplificarem els processos d'expulsió de parts de la població a l'extrarradi de les ciutats econòmicament dominants. Les gentrificacions són estratègies econòmiques i urbanes per a apartar el que no agrada a les èlits socials. Són processos molt complexos on intervenen factors immobiliaris, comercials, turístics, polítics, etc. d'aquí que proposar-se fer-ne un taller pedagògic per a la divulgació és tot un repte!
Us convidem a conèixer les entranyes de Barcelona a partir de les actuacions urbanístiques que s'han produït a barris com el Bonpastor, on la destrucció d'unes cases anomenades "barates" ha pogut generar la destrucció del teixit associatiu que hi vivia. Ens recolzem en l'estudi antropològic d'Stefano Portelli, antropòleg italià antic veí del barri, que ha proposat diversos estudis molt interessants per fer créixer el nostre coneixement en el camp.
Cal dir que la Gentrificació no és un procés exclusiu ni del Bonpastor ni molt menys de Barcelona. Es pot veure en qualsevol ciutat d'aquest món globalitzat, Londres, París, Roma... Veurem exemples internacionals, nacionals i locals, per entendre un procés que té especificitats locals, però dinàmiques globals.
A partir d'un joc de taula en el quan s'exposen els detonants de la gentrificació obtindrem les eines per a debatre i, sobretot, reconèixer en el nostre entorn més proper els indicatius d'alerta. Cosa que ens pemetrà actuar i lluitar per a evitar-ho.
PEDAGOGIA
OBJECTIU
Obtenir la capacitat de reconèixer i respondre davant dels indicadors propis dels processos urbans tals com la Gentrificació.
Educar la nostra mirada crítica a les portades informatives dels mitjans de comunicació per a poder entendre bé el que ens envolta en el nostre entorn més proper.
PARTICIPANTS
El taller s'estructura mitjançant un únic taulell de joc que consta de diverses parts. Es compatible amb grups mitjans:
ENTRE 15 i 50 PERSONES
Per al debat proper i profund, l'ideal és un nombre més reduït, unes 15-20 persones. Però pot assumir-se en grups més grans sense problema. La dinamització s'adaptaria als formats més extensos.
POTENCIADORS
· Treball en equip i cooperació.
· Estratègia i concens en situacions diverses.
· Empatia i respecte en debats reduïts.
· Comprensió dels processos urbans complexes.
TEMPS DE TALLER
El taller en global necessita:
D'ENTRE 2h i 2h30min.
Ja que la primera hora i mitja es dedica al joc de taula que requereix d'explicació i exemplificació de moviments necessaris per la interpretació i el debat que demanen un mínim d'una hora per a ser profitòs.
METODOLOGIA
La dinàmica consta de dues parts i s'inicia amb un joc de taula de cració pròpia. Aquí s'executen -inconscientment- els conceptes bàsics que es treballaran posteriorment en una interpretació acurada i un debat profund.
VALOR I COST
Com tots els tallers que proposem des de l'associació aquest també funciona amb el mètode de:
TAQUILLA INVERSA
Així que el preu va en funció de les vostres possibilitats amb:
MÀXIM DE 200€
No es permet pagar més del valor màxim, així que parlem de 0-200€ per aquest taller. Sense compromís! :)
D'aquesta manera també se'ns valora la qualitat i comoditat com a factors essencials de la nostra feina.
Els beneficis són per ajudar a seguir divulgant i denunciant, ja que hi ha llocs de treball a mitja jornada i costos de creació, desenvolupament i posada a la pràctica de tots els tallers..